Urbex : Chateau Miranda – 08/05/2016

Hey hey iedereen,

Ik weet niet hoe het komt maar ik heb ontdekt dat oude gebouwen een zeker aantrekkingskracht hebben. Dat deze ondanks ze vervallen en oud zijn toch nog mega mooi zijn.

Door mijn passie voor fotografie en de avondschool fotografie heb ik ontdekt dat deze tak van de fotografie Urban exploring afgekort urbex fotografie noemt.

Ik wil wel even wat vooroordelen over deze tak van de fotografie uit de weg ruimen. We zijn geen inbrekers, vandalen of wat dan ook. Eén quote die mega veel zegt.

Take nothing but pictures.
Leave nothing but footprints.
Kill nothing but time.

Steel niks buiten foto’s.
Laat niks achter buiten voetstappen.
Vermoord niks buiten de tijd.

Deze mega bekende quote vat alles samen wat de bedoeling van urbex fotografie.

Even wat informatie van de wiki pagina:

Ook proberen de meeste explorers geen wetten te overtreden anders dan het zich begeven op terreinen waar zij geen wettige toegang toe hebben; volgens velen een ‘onschadelijke’ overtreding.

Het is een sport voor de urban explorers om een unieke urbexlocatie te vinden en de gouden regel is dan ook: geef niet zomaar het adres van een locatie weg. Dit met name omwille van het selectief- of geheim houden en het beschermen van een locatie tegen materiaaldieven en vandalen.

De meeste explorers zijn er slechts op uit om foto’s en/of video’s te maken van oude gebouwen, zowel van binnen als buiten. Sommigen plaatsen die dan op een website of beheren een collectie. Sommigen beoefenen urban exploring vooral voor de opwinding vanwege het gevaarlijke en/of verboden karakter van plekken, bijvoorbeeld het beklimmen van hoge objecten als bruggen en communicatietorens.

Het probleem is dat explorers per definitie nieuwsgierig zijn naar niet algemeen bekende plekken en zich daarmee vaak op verboden terrein begeven; plekken die ook bezocht worden door mensen met andere bedoelingen zoals graffiti-spuiters en krakers, of vandalen en koperdieven. Eigenaren en politie zien explorers ook wel aangezien voor dezulken.

Groepen mensen die ook in deze urbexlocaties op zoek kunnen zijn, zijn de zogenoemde ‘Ghosthunters’. Ghosthunters onderzoeken verlaten gebouwen op de mogelijke aanwezigheid van entiteiten (geestverschijningen/energieën). Daarnaast komen de urbexlocaties ook steeds meer in trek bij de modefotografen als decor voor fotosessies.

Ook ik kan het perfect vinden in deze gedachte gang. Wat er verder staat op de wiki pagina zijn de gevaren.

Urban explorers werken meestal in kleine groepen omdat urban exploring gevaarlijk of risicovol kan zijn. Bij het betreden van de, vaak bouwvallige, verlaten gebouwen bestaat het risico door vloeren of trappen te zakken, of om gevaarlijke stoffen als gassen en chemicaliën aan te treffen, of losliggende elektrische bedrading. Sommige locaties worden bewaakt en waakhonden en/of toezichthouders kunnen het de explorer lastig maken. Onbedoelde insluiting is ook een risico wanneer een deur in het slot zou vallen waarvan de deurkruk ontbreekt. Om zich uit een dergelijke situatie te kunnen bevrijden dragen explorers vaak een deurkruk bij zich.

Wat ik gemerkt heb is dat het redelijk moeilijk is om in het begrijpbaar gesloten wereldje van de urbex binnen te geraken. Ik heb ondertussen wat facebookgroepen en lieve mensen ontdekt wie me al aardig op weg hebben geholpen. Ik ken dus al wat locaties, maar net zoals hen ga ik met deze informatie discreet en respectvol om. Het heeft dus geen zin om zomaar locaties bij mij te komen vragen.

Eén locatie heb ik ondertussen al  bezocht en er volgen er ongetwijfeld nog. Dit was Kasteel Miranda.

Oh jah omdat het te gevaarlijk is om deze Urbex locatie te bezoeken had ik ook mijn crew bij. Bestaande uit mijn vriendin, Robert en mijn vader Rudi. Ik wil hun ook bedanken om deel uit te maken van deze fantastische trip.

Nu tijd voor een aantal foto’s:

Alle foto’s vind je natuurlijk om mijn Flickr pagina.

Slaap zacht,

Alex

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: